Social Perception Nedir?

İnsanların kendilerini ve sosyal dünya ile ilgili nasıl düşündüğü: yargı ve kararlarına varırken sosyal bilgileri seçme, yorumlama ve kullanma biçimleridir.

Otomatik düşünme: bilinçsiz, çabası, istemsizz düşünme. Eski deneyimlerimize ve bilgilerimize göre, otomatik düşünce oluştururuz.
Tanımadığımız birini gördüğümüzde nasıl biri olduğunu anlamak için her şeye en baştan başlamayız. Bu kişi “mühendislik okuyor” ya da “kuzenime benziyor” gibi düşüncelerle sınıflandırırız.(insanlar şemalardan yararlanır ve dünyayla ilgili bilgilerini düzenler.) Ve şemalar: insanları, kendimizi, sosyal rolleri ve özel olayları kapsar.
Örneğin, üniversitede ilk derse girdiğinde kimin kim olduğunu ve nasıl davranmamız gerektiği konusunda hızzlı bir düşünme yaparız.
Telefonumuzz çaldığında “açmalıyım” düşüncesi.
Arkadaşım sinema teklifimi kabul etmedi. “Benimle birlikte olmak istemiyor” düşüncesi.

Hangi şemayı kullandığımız?
Accessibility(Erişilebilirlik): belirli şema ve kavramların zihinde ne kadar ön planda olduğu ve buna bağlantılı olarak sosyal dünyayla ilgili yargılara varırken kullanılma olasılığı. Örneğin, ailenizde alkolik geçmişi olan biri varsa alkolizmi betimleyen nitelikler muhtemelen sizin için kronik olarak erişilebilir olacak.

Priming: Yakın zzamanda yaşananların bir şemanın, ayırıcı özelliğinin ya da kavramın erişilebilirliğini arttırması. Örneğin, yanınıza bir adam geldi ve tuhaf davranışları var. Siz o anda anormal psikoloji kitabını okuyordunuz ve adamın davranışlarını okuduğunuz şeylerle eşleştirdiniz. Bu durum düşüncelerinizi etkiler ve bu da hazırlanmadır.

Kontrollü düşünme: bilinçli, kasıtlı, istemli ve çaba harcayarak düşünme.
Örneğin, öğle yemeğinde ne yiyeceğini düşünmek.
Counterfactual Reasoning(karşı olgusal düşünme): Geçmişin bazı yönlerini zihinsel olarak değiştirip ne olabileceğini hayal etmek. Örneğin, bir yarışmada ikinci olan kişinin kıl payı 1.liği karçırdığını düşünmesi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Internal validity vs. External validity nedir?

Behaviorism nedir?

Sosyal Psikoloji Nedir?